LES PROFESSIONS, ABANS I ARA

TROBADA INTERGENERACIONAL DELS JUBILATS I JUBILADES DE L’ORVEPARD, L’ALUMNAT DE 6È DE PRIMÀRIA DE L’ESCOLA DE PARDINYES I L’ALUMNAT DE 3R D’ESO DE L’INSTITUT JOSEP LLADONOSA
Passades les vacances de Nadal, alumnes, profes i jubilats estàvem desitjant reprendre el nostre Projecte. La trobada del dia 21 de gener va tenir lloc a l’Escola de Pardinyes i vam compartir experiències sobre les professions i els oficis.
A l’Escola de Pardinyes ens va rebre un grup d’alumnes multicultural i molt eixerit que ja tenien preparada una activitat per obrir el tema. Seguint les indicacions de la seva mestra l’Anna, els nois i noies de sisè de primària ens van explicar els oficis de les seves famílies a partir d'uns arbres i mapes generacionals. Els jubilitats i jubilades, per la seva part, van aportar la seva experiència professional i els alumnes de l'ESO van mostrar les expectatives del seu futur professional a partir d'uns còmics. Cal destacar la participació de la Ginger Álvarez, alumna de tercer curs de l'ESO que ens va ensenyar a tots la frase "Jo de gran vull ser...." amb llenguatge de signes.
Els més grans van insistir en la necessitat de rebre una bona formació per poder ser un bon professional i en el fet que a l’hora de triar el futur professional cal fer-ho tenint en compte les preferències personals i no només el factor econòmic.
Alguns jubilats havien hagut de realitzar moltes feines de supervivència en una època en què això era denominador comú. El Ricard va començar ajudant en una botiga, després va fer de delineant i fins i tot de comercial, feina per a la qual ell mateix reconeix no servir gens. La Cati va treballar primer de mainadera i després en un hotel. El Josep Maria té moltes anècdotes de la seva experiència com a mestre en una escola rural. El Jacinto va treballar a l’Ajuntament de Lleida ajudant als immigrants en tasques administratives i la Lluïsa, entre la varietat d’activitats que va tenir que realitzar, recorda l’etapa de cosidora.  

Comentaris