TALLER ULISSES-SESSILÚ


TALLER ULISSES-SESSILÚ

Caritas Lleida- Alumnat 4t ESO


Els passat dies 9 i 16 d’abril tot l’alumnat de 4t ESO va tenir l’oportunitat de participar en el taller Ulisses-Sessilú que ha dissenyat i organitza Càritas Diocesana de Lleida. Aquest ens permet conèixer alguns dels personatges més famosos de la mitologia grega i el seu vincle amb una realitat present a la mar Mediterrània des de ben antic. Us deixem amb els relats de l’alumnat participant al taller:


Al taller Ulisses-Sessilú, organitzat per Càritas, una noia va venir a classe a parlar-nos sobre el llarg i dificultós viatge que fan les persones immigrants per arribar a Europa. Per fer-ho, va establir un paral·lelisme entre el viatge d’Ulisses a l’Odissea amb el que fan els refugiats. Ens vam adonar que, en un mapa els dos viatges es sobreposaven. A més, alguns dels personatges de l’Odissea són similars a certs aspectes i persones de la realitat migrant. Primer, la noia ens va fer una introducció del taller. Després, ens va donar un dibuix partit d’un personatge de l’Odissea i ens va dir que havíem de completar el dibuix amb el mateix personatge però en l’actualitat. Una vegada acabats els dibuixos, cada grup va exposar el seu i va explicar els motius d’haver dibuixat allò. Finalment, la noia ens va presentar com veien des de Càritas aquests personatges en l’actualitat. 

Aquest projecte de Càritas rep el seu nom del personatge d'Ulisses, rei d'Ítaca i estratega imprescindible per a la victòria de Troia. Però el coneixem sobretot per ser protagonista d'un dels poemes èpics més populars: l’Odissea. L'Odissea relata les vertiginoses aventures que viu en el seu viatge de tornada a Ítaca. En aquest, es trobarà amb diferents personatges que allargaran més del compte el seu recorregut. Podem destacar-ne Polifem, Circe i les sirenes, que tracten d'enganyar i desfer-se d'Ulisses i la seva tripulació. Però l’heroi també coneix a persones que l'ajudaran, com, per exemple, Nausicaa. 

Ainhoa Lapera, 4t ESO E


El projecte de Càritas estableix un símil entre Ulisses i el seu llarg viatge amb els refugiats que creuen el Mediterrani fugint de la guerra als seus països natals. Igual que Ulisses, Sessilú (com anomenen a aquest personatge que representa els refugiats) ha de sobreviure les peripècies que suposen travessar el mar en mal estat amb l'objectiu de trobar la pau a un altre lloc. Ambdós han de suportar la pèrdua dels seus companys i companyes de viatge, la incertesa de quan arribaran al seu destí i conèixer a persones que els enganyaran i tractaran d'aprofitar-se d'ells i de la seva situació.

    Adrià Solans, 4t ESO E







Comentaris